Avant-garde Kyiv Fest: АРМУ в історичному та сучасному контекстах - Сидоренко, Андрій (Збірник наукових праць СУЧАСНЕ МИСТЕЦТВО, 2025)
У статті проаналізовано інституціональні стратегії дослідження та репрезентації спадщини українського авангарду на прикладі відзначення сторічного ювілею Асоціації революційного мистецтва України (АРМУ) в рамках діяльності Музею авангарду та фестивалю «Avant-Garde Kyiv Fest». Простежено роль АРМУ як найбільшого мультидисциплінарного мистецького об’єднання 1920-х років, що гуртувало українську творчу інтелігенцію навколо проєвропейської та антиколоніальної концепції розвитку України. Особливу увагу приділено політичному й культурному протистоянню АРМУ з Асоціацією художників революційної Росії (АХРР). Розглянуто історичні обставини маргіналізації АРМУ в радянській історіографії та її витіснення з міжнародного дискурсу авангарду через домінування концепції «російського авангарду». Показано, що в умовах сучасної російсько-української війни питання репрезентації українського авангарду набуває не лише наукового, а й культурно-дипломатичного значення. На матеріалі виставкових проєктів, конференцій та видавничої діяльності «AvantGarde Kyiv Fest» розкрито механізми синергії між державними музеями, освітніми інституціями та приватними колекціями. Проаналізовано роль фестивалю у відновленні історичної пам’яті про український авангард 1920-х років, репресований у радянський період, а також його значення для сучасної музейної та виставкової практики. Дослідження показує, що формат фестивалю з багатьма локаціями, об’єднаними спільною темою, є надзвичайно ефективним для презентації спадщини українського авангарду. Він сприяє залученню аудиторій різних інституцій і призводить до кумулятивного зростання загальної відвідуваності фестивалю. Такий формат також допоміг кожній інституції розкрити власний аспект, пов’язаний зі спадщиною АРМУ та українського авангарду загалом.