Цивілізаційна пропозиція України світові. Iдеї ноосфери та космічне світобачення в українському мистецтві XX–XXI сторіччя - Клименко, Олександр (Збірник наукових праць СУЧАСНЕ МИСТЕЦТВО, 2022)
Війна в Україні, що розгортається на тлі небачених та загрозливих кліматичних змін, колосальної економічної кризи та загострення напруги між «великими гравцями» спричинила нові системні виклики для нашої країни та світу. Ми повинні шукати екстраординарні відповіді та пропонувати незвичні рішення, бо традиційні та застарілі нічого не зможуть вирішити. Яким чином раз і назавжди уникнути довічного протистояння з Росією? Яка найголовніша цивілізаційна пропозиція України світові? Що може стати запорукою щасливого майбутнього нашої країни? Міркуючи над цими надважливими питаннями, пропонуємо неочікуване рішення — рішучий поворот та суспільний рух до ноосферно-космічної свідомості. Таке мислення з давніх-давен притаманне природному самоусвідомленню жителів України та навіть сама теорія ноосфери розроблена українським вченим Володимиром Вернадським. Як ці ідеї інтуїтивно відображаються в українському мистецтві ще з початку XX століття? На жаль існує дуже мало досліджень на цю тему. Пропонується викладення основних засад та підходів та деякі концептуальні нариси про окремі мистецькі явища, як запрошення до нової сфери роздумів. Зараз у надзвичайних умовах, які потрібують швидких та новітніх рішень та дій головне — усвідомлення принципової важливості ноосферо-космічного шляху розвитку