Конвенціональний живопис як форма відображення ідеології тоталітарної системи - ЮР, Марина (Збірник наукових праць «Сучасне мистецтво», 2019)
Встановлено, що в межах ангажованого мистецтва соцреалізму, що відображувало доктрину тоталітарної системи, український живопис вирізнявся розмаїтими художніми експериментами. Показано, що художники, незалежно від обставин, прагнули до розвитку художньої форми, але через ідеологію радянської держави формувався конвенціональний живопис, в якому визначальними була «героїка» та «ентузіазм» епохи. Зроблено висновок про те, що попри всі перепони автори намагалися розвивати художню форму. Утім, через ідеологічні установки Радянського Союзу працювати вільно було фактично неможливо. Тож для багатьох конвенціоналізм був формою творчої реалізації, яка убезпечувала від тотальної цензури, репресій і забуття. Упродовж існування Радянського Союзу критики та мистецтвознавці позитивно оцінювали роль партії та її лідерів у розвитку мистецтва. Проте сучасний погляд на соціалістичний реалізм дає зовсім іншу картину, показуючи правдиву історію формування конвенціонального за суттю і художнім виразом живопису.