«Новітні спрямування» 2011–2020-го років. Візуальний часопис десятиліття: можливість архіву - ЯЦИК, Ірина (Збірник наукових праць «Сучасне мистецтво», 2020)
Стаття присвячена проблемі створення архіву платформи «Новітні спрямування» — довгострокового проєкту, ініційованого Інститутом проблем сучасного мистецтва. З 2011 по 2020 рік було реалізовано більше десяти виставкових проєктів на різних локаціях, теоретичний конкурс, дискусійні панелі, публічні обговорення. Весь обсяг візуальної і теоретичної інформації потребує збереження та упорядкування за визначеною стратегією. Дослідження можливих стратегій цієї роботи також є предметом даної розвідки. В останній частині проаналізовано проєкти платформи 2018 та 2019 років «Анатомія симулякра» та «Алхімія мотивації» і окреслено подальші перспективи розвитку платформи «Новітні спрямування».