Історичне значення АРМУ за часів НЕПу та українізації - СИДОРЕНКО, Андрій (Збірник наукових праць «Сучасне мистецтво», 2021)
У статті досліджено обставини заснування Асоціації революційного мистецтва України (АРМУ), її програмні принципи та значення в історії українського мистецтва другої половині 1920-х — початку 1930-х років. Проаналізовано культурно-політичні причини та наслідки введення НЕПу, українізації, колективізації та реформи художньої освіти в УСРР, а також зміни, які відбувалися після переходу влади в СРСР від В. Леніна до Й. Сталіна. Виявлено, що АРМУ засновано на тлі загострення конкуренції осередків лівих та правих ухилів мистецтва, а також появи філіалів російських об’єднань АХРР (Асоціації художників революційної Росії) та ЛЕФ (Лівий фронт мистецтва) в УСРР. Показано, як зв’язок АРМУ із Київським художнім інститутом (КХІ), його ректором, викладачами та студентами вплинув на формування широкої програми цього об’єднання, яка проголошувала рівність всіх видів образотворчого мистецтва та дизайну. Проаналізовано, як постанови компартії та особливості культурної політики в галузі образотворчого мистецтва в УСРР за часів О. Шумського та М. Скрипника впливали на діяльність мистецьких об’єднань та АРМУ зокрема. Проаналізовано висловлювання ідеологів АРМУ І. Врони і В. Седляра щодо реалізму та діяльності російського об’єднання АХРР в УСРР. Виявлено, які наслідки мало згортання НЕПу й українізації та боротьба з формалізмом для АРМУ та її членів.