«Наративні історії» як пошук ідентичності у сучасній образотворчості (на прикладі творчості Андрія Хіра) - Зіненко, Аліса (Збірник наукових праць «Сучасне мистецтво», 2017)
Розглядаються питання присутності характерних ознак національної ідентичності у творчості українського художника Андрія Хіра. Надаються композиційно-художні характеристики його проектів («Хір — звір з гір», «Приповідки», «Забобони»), які, на думку автора, складають певні наративні історії, візуалізовані засобами сучасної образотворчості. Особливої уваги у статті приділено розумінню узагальнено-абстрактних понять — архетипів, що складають основу національної ідентичності у сучасному мистецтві. Автор статті пропонує аналіз виражальних засобів та концептуальних ідей, що закладені в основу творчості митця і є вираженням національної ідентичності сучасного художника. Окреме місце у роботі займають дослідження наявних джерел про творчість художника та культурологічна характеристика того суспільного резонансу, який викликають його проекти.